Vask og rens af dunjakke

Vi kan både vaske og rense din dunjakke

Uanset om anvisningen i din dunjakke siger “vask af dunjakke” eller “rens af dunjakke”, ved vi, hvad vi har med at gøre. Vi anvender også ofte wetclean, som er en yderst skånsom metode. Vi rengører adskillige dunjakker hver dag, som vi vasker eller renser, og vi tør godt vove den påstand, at vi er specialister på det område.

Moncler, Pajar, Parajumpers, North Face…..

Vi har gennem de seneste år haft mange dunjakker af mærkevarer mellem hænderne. Så rens eller vask af North Face dunjakke, Parajumpers dunjakke, Moncler dunjakke, Pajar dunjakke, Ralp Lauren dunjakke, Tommy Hilfiger dunjakke og mange andre dyre dunjakker, er noget vi behersker. Mange af mærkerne er sarte tekstiler og skal behandles med varsomhed.

Vask, rens af Moncler dunjakke
Vask, rens af Ralp Lauren dunjakke
Vask, rens af Pajar dunjakke
Vask, rens af Parajumpers dunjakke

Vigtigt!…ved vask eller rens af dunjakker

Når vi rengør dunjakker, er der flere afgørende forhold, der skal være i orden. Forbehandling af pletter, beskyttelse af lynlåse/spænder, valg af korrekt rensemetode/rensemiddel, fyldningsgrad af maskine, temperatur, centrifugeringshastighed, tid for rens/vask og tørring. Til slut blæser vi din dunjakke op med damp og luft, så dens fyldighed er helt i top.

Hvad kan gå galt når din dunjakke vaskes eller renses?

Der er nogle ting, der oftest går galt, hvis en dunjakke behandles forkert. Jakken bliver ikke ren – der arbejdes jo med lave temperaturer. Skader i stoffet, mistet glans, skjolder eller dunene ikke længere er fyldige. Dette kan ske, hvis du selv vasker uden at være inde i, hvad du skal gøre. Men kan også være tilfældet hvis et renseri/vaskeri ikke har de nødvendige forudsætninger og/eller maskiner.

Specialprogrammer til vask og rens af dunjakke

Vi har gennem årene arbejdet sammen med vores underleverandører til at udvikle specialprogrammer til den optimale behandling af forskellige typer dunjakker. Mange dunjakker er meget sarte, og vi har fået mange af dem. Så det har været vigtigt for os at kunne garantere en korrekt behandling af de delikate og dyre tekstiler. Mange af jakkerne kører vi med stor succes på et meget skånsomt vådrenseprogram, vi har fået udviklet.

Korrekte sæber er afgørende

Her ses forskellen på, om sæberne er specifikt beregnet til dun eller ej.

Ovenstående billede viser, hvor meget fyldigheden af dun påvirkes af hvilke sæber og behandling, dunene bliver udsat for.

Glasset til venstre viser, dun som er vasket med forkert sæbe. Almindelig vaskemaskinesæbe, som indeholder enzymer, er ødelæggende for dunene, og får dem til at klappe sammen. Det miderste glas indeholder dun, som ikke er vasket. Dunene trænger til det efter længere tids brug, hvorved de ophober snavs og fedt. Det sidste glas indeholder dun, der er vasket med et korrekt vaskemiddel, der får dunene til at åbne sig og puffe op.

Det gør de bl.a. ved de produkter, vi anvender fra det tyske firma Büfa, som er specialdesignet til dunjakker. Vaskemidlerne er samtidig også miljørigtige og certificeret af EU-blomsten.

Kan man selv vaske sin dynejakke?

Ja, du kan godt selv vaske din dynejakke. Det afhænger dog dels af, hvor delikat jakken er, og hvor godt du er inde, i hvordan du gør. Du må ikke bruge alm. maskinsæbe, men skal have fat i en sæbe specielt beregnet til vask af dun. Så skal du bruge det rigtige program på vaskemaskinen. Det skal være et skånsomt program, typisk ved 30-40 grader. Tjek vaskeanvisningen i dunjakken for temperatur og om der evt. er begrænsning på hastighed af centrifugeringen.

Tørretumbling af dunjakke er ofte problemet

Problemet opstår ofte, når du tørretumbler din dunjakke. Mange husholdningtørretumblere er for små til at tørre en dunjakke ordentligt. Der skal en vis tromlestørrelse til, så jakken falder ned og ikke bare ligger fast og drejer rundt. Du skal bruge 2-3 tennisbolde i maskinen. Korrekte vaskemidler og tørretumbling er den vigtigste faktor for, at din dunjakke bliver fluffy og opnår sin maksimale varmeevne.

Tørringen tager laaaang tid. Det er godt at tage jakken ud og ryste den engang imellem. I renseriet, når vi har tørret jakken, plejer vi at lade den lige natten over. Dagen efter giver vi den en ekstra tørring for at få den sidste restfugtighed ud af den.

Selv vaske din dunjakke eller på renseri?

Som tidligere nævnt afhænger det af to ting. Først om du selv har muligheden og viden om at vaske og tørre den. Dernæst hvor sart den er, og også hvor dyr/glad du er for den.

Der hvor vi mest kan gøre en forskel er, at vi har maskiner, programmer og sæber til en nænsom, men også effektiv behandling. Her har forbehandling af pletter og snavsudsatte steder en betydning. Og så er der selve tørringen, for at sikre en fyldig og “fluffy” dunjakke, som gør, at den beholder sin varmeevne.