Gode Råd

Her kan du læse gode råd om køb, vedligeholdelse og pletbehandling af tekstiler. Har du andre spørgsmål er du altid velkommen til at sende os en mail eller besøge os i renseriet – Østerbrogade 87, 2100 København Ø.

Ved køb af tøj er der flere ting, som er godt at huske på. Husk at gemme kvitteringen for købet. Måske får du brug for den, hvis der skulle opstå problemer sidenhen.

Reklamationsret

Ifølge købeloven er der en reklamationsret på 2 år, hvor der kan klages over fejl eller mangler ved et stykke tøj. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at vaske eller rense dit tøj inden fristen på de 2 år er udløbet, i det tilfælde der skulle opstå problemer i forbindelse med dette.

Renholdelsesanvisning

Normalt er der en renholdelsesanvisning i tøjet. Tjek den altid inden du rengør dit tøj – under Tekstilsymboler er der en oversigt over symbolernes betydning. Det skal nævnes, at en brugsanvisning ikke er absolut påkrævet, men kun i de tilfælde hvor tøjet skal behandles anderledes end forventet. Denne regel er lidt flydende. Et eksempel kan være en T-shirt, som kan (skal) vaskes ved 40 °C, hvilket man vil formode er forventeligt. Men hvis den kun kunne tåle at vaskes ved 20 °C, burde den have en anvisning, da dette ikke er forventeligt.

Husk at gemme renholdelsesanvisningen hvis du klipper den af; især hvis det er sarte/specielle tekstiler. Vi er jævnligt ude for en afklippet anvisning og står nogle gange lidt på Herrens Mark i de tilfælde, hvor der kan være tvivl om den korrekte behandling.

Pletter

Først og fremmest vil vi gerne understrege: Lad ikke pletterne blive siddende lang tid på tøjet! Langt de fleste pletter kan gå af, hvis de bliver behandlet rigtigt og i tide. Derfor, vask eller rens tøjet hurtigst muligt og under alle omstændigheder inden det hænges væk. Vi står jævnligt overfor en plet, som er svær eller umulig at få af, fordi den har siddet for lang tid på tøjet.

Når du selv behandler pletter, skal du være opmærksom på følgende. Vær forsigtig med sarte stoffer som uld, hør og silke. De tåler som regel megen lidt mekanisk påvirkning (f.eks. at du gnider på det) og heller ikke stærke opløsningsmidler. Ligeledes skal man være påpasselig med stærke farver, som let kan miste lidt af farven. Man kan ved disse stoffer evt. lave en “sømprøve”; forsøge et sted først hvor det ikke kan ses, hvis f.eks. noget af farven går af.

Husk at pletter, som må formodes ikke vil gå af af sig selv i vask, skal tages helt væk inden vask, da de ellers bliver vasket ind i tøjet og sværere at få af bagefter. Det kan være formålstjenligt at bruge hvidt stof eller køkkenrulle til at suge overskudsvæske op med; f.eks. ved aftagning af kuglepen, for at undgå at pletten/farven breder sig.

Se mere om pletter i pletguiden.

På undersiderne til denne hjemmeside kan du finde lidt mere information om pleje af textiler.